Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Επικίνδυνες ράτσες σκύλων ή επικίνδυνες ράτσες ανθρώπων;

Επικίνδυνες ράτσες σκύλων ή επικίνδυνες ράτσες ανθρώπων;

''Δεν υπάρχει κανένα ζωντανό πλάσμα που αναπνέει ή έρπει στη γη, που να είναι πιο άθλιο από τον άνθρωπο'' - Όμηρος

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 5χρονου παιδιού στη Κοζάνη ύστερα από επίθεση ροτβάιλερ, ανήμερα του Πάσχα, καλούμαστε ως κοινωνία να εξετάσουμε τους λόγους και τα σφάλματα που έγιναν και οδήγησαν σε αυτή τη τραγωδία.

Σύντομη αναδρομή

Η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άνθρωπος απέκτησε έναν πιστό τετράποδο σύντροφο αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες. Γνωρίζουν παρόλα αυτά, από ευρήματα της εποχής, ότι πριν από 10.000 χρόνια η σχέση ανθρώπου-σκύλου είχε οριστικά καθιερωθεί στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Στην αρχαία Ελλάδα, έχουν βρεθεί ταφές (όχι θυσίες) σκύλων με φροντίδα και τιμές παρόμοιες με αυτές που γινόντουσαν και στους ανθρώπους της εποχής.

Όπως με κάθε ζωντανό οργανισμό, έτσι και στους σκύλους, επικρατούσε ο κανόνας της ''Φυσικής Επιλογής''. Η φύση δηλαδή ευνοούσε την επιβίωση και την αναπαραγωγή των δυνατότερων ατόμων. Με την επέμβαση του ανθρώπου, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες ράτσες, τις οποίες διασταυρώνουμε και αναπαράγουμε ακόμη και σήμερα, για να διατηρήσουμε ή να δώσουμε έμφαση σε κάποια επιθυμητά χαρακτηριστικά. Πχ, σκύλοι φύλακες, τσοπανόσκυλα, σκύλοι συντροφιάς κτλ. Λίγοι γνωρίζουν πως πολλές από τις δημοφιλείς ράτσες που αγοράζουμε κατά κόρον σήμερα, είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης. Πρόκειται δηλαδή, για ένα είδος ευγονικής που εφαρμόστηκε στους πιστούς μας φίλους, κάποιες φορές με επιτυχία, πολλές φορές όμως αποτυχημένα.

Ροτβάιλερ

Η ράτσα είναι αρχαία, της οποίας η ιστορία ξεκινάει από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σε εκείνα τα χρόνια συνόδευαν και προστάτευαν τα κοπάδια με πρόβατα και βοοειδή. Το χωριό Rottweil της Ν. Γερμανίας, τον Μεσαίωνα, είχε εξελιχθεί σε κέντρο κτηνοτροφικού εμπορίου και τα σκυλιά αυτά ήταν απαραίτητα για να οδηγούν τα κοπάδια στα σφαγεία και στα σημεία πώλησης και να προστατεύουν τους αγοραστές και τους πωλητές από τους ληστές που είχαν βάλει στόχο τα μετρητά των αγοραπωλησιών. Μετά από χρόνια,όταν απαγορεύτηκε η μεταφορά ζώων από τους δρόμους τα σκυλιά αυτά άρχισαν να εξαφανίζονται μέχρι που αναγνωρίστηκε ξανά η αξία τους σαν σκυλί εργασίας. Σήμερα είναι ένα πολύ διαδεδομένο σκυλί σε όλο τον κόσμο.Το 1935 το ροτβάιλερ αναγνωρίστηκε επίσημα από το American Kennel Club. Το 1936, τα Ροτβάιλερ εκτέθηκαν στη Βρετανία σε διεθνής διαγωνισμούς. Το 1966, ένα ξεχωριστό μητρώο άνοιξε για τη ράτσα. Στην πραγματικότητα, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η δημοτικότητα του ροτβάιλερ εκτινάχθηκε στην υψηλότερη όλων των εποχών.

Η επιθετικότητα ποικίλλει σε κάθε σκυλί μέχρι ενός ορισμένου βαθμού, αν και όλοι έχουν ένα ισχυρό προστατευτικό ένστικτο και θα υπερασπίσουν τους ιδιοκτήτες και την ιδιοκτησία τους από τους εισβολείς. Το Rottweiler είναι γνωστό επίσης στο να προκαλεί τους ιδιοκτήτες του ή άλλους ανθρώπους, ένα γνώρισμα που είναι ανεπιθύμητο. Αυτό το πρόβλημα αποτρέπεται εύκολα μέσω της έγκαιρης εκπαίδευσης υπακοής, και της ανάπτυξης μιας αμοιβαία ωφέλιμης εργασιακής σχέσης.

Τα τελευταία 10 χρόνια λόγω της αυξημένης αναπαραγωγής, η ράτσα μπορεί να παρουσιάσει δυσπλασία των ισχίων. Γενικά τείνει να ροχαλίζει και να είναι λαίμαργο.

Επικίνδυνες ράτσες σκύλων ή επικίνδυνες ράτσες ανθρώπων;

Από τα ανωτέρω γίνετε κατανοητό πως από τον πρώτο λύκο που έγινε φίλος του ανθρώπου πριν από περίπου 33.000 χρόνια (σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις), μέχρι σήμερα που έχουμε δεκάδες διαφορετικές ράτσες σκύλων, η ανθρώπινη παρέμβαση έχει κάνει πάρα πολλά για να προσαρμόσει ένα άγριο ζώο (λύκος) στις δικές του ανάγκες.

Εκτός από διαφορετικά μορφολογικά γνωρίσματα, υπάρχουν και διαφορετικά συμπεριφορικά χαρακτηριστικά σε κάθε ράτσα. Ακόμη και άτομα της ίδιας ράτσας μπορούν να παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές στο χαρακτήρα τους.

Από εκεί και πέρα, οι βασικότεροι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα του σκύλου σας, είναι η εκπαίδευση και η συμπεριφορά σας προς αυτό.

Ένας σκύλος που ζει σε περιβάλλον βίας και κακοποίησης, ενδέχεται να εμφανίσει επιθετικότητα όταν ''στριμωχτεί'' 'η φοβηθεί πολύ.

Το σημαντικότερο όμως είναι η εκπαίδευση. Στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, υπηρετούν γερμανικοί ποιμενικοί και βελγικοί ποιμενικοί (Malinois) που έχουν εκπαιδευτεί αποκλειστικά για φύλαξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Οι συγκεκριμένοι σκύλοι θα κατασπαράξουν οποιονδήποτε εισβολέα βρεθεί στη περιοχή τους χωρίς δεύτερη σκέψη. Και όμως, αυτές οι ράτσες, μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύντροφοι, φύλακες του σπιτιού και ιδανικοί για συντροφιά επειδή ''αντέχουν'' στα παιχνίδια των παιδιών και εξοικειώνονται πολύ γρήγορα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος και τις συνήθειες της οικογένειας.

Όταν λοιπόν ένας άσχετος πάρει ένα ροτβάιλερ, ποιμενικό, πιτμπουλ κτλ και το δώσει σε ένα εκπαιδευτή για να το μετατρέψει σε φύλακα-δολοφόνο, είναι λογικό και επόμενο, αυτός ο σκύλος να είναι επικίνδυνος.

Όπως ακριβώς κάποιος διαθέτει ένα όπλο που μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο, έτσι και ο κάθε αδαής μπορεί να μετατρέψει ένα σκύλο σε φονικό όπλο. Και εδώ η πολιτεία είναι απούσα. Θα έπρεπε να απαγορευτεί στο κάθε τυχάρπαστο να παίρνει ένα μεγαλόσωμο σκύλο και να τον μετατρέπει σε φονιά.

Εξίσου σημαντική είναι και η εκπαίδευση που πρέπει να λάβει ο κάθε επίδοξος ιδιοκτήτης σκύλου. Ενώ πολλοί από εμάς θεωρούμε δεδομένη την εκπαίδευση ενός σκύλου, ξεχνάμε ίσως το βασικότερο: Δε πρέπει μόνο ο σκύλος να προσαρμοστεί στις ανάγκες μας, αλλά και εμείς να προσαρμοστούμε στις δικές του ανάγκες εάν επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε μια αρμονική συμβίωση με το κατοικίδιό μας.

Δυστυχώς για τους σκύλους που σκότωσαν το παιδάκι στη Κοζάνη, η μοίρα μάλλον είναι προδιαγεγραμμένη. Όσον αφορά τον ηλικιωμένο που θα διωχθεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και δε πρόκειται φυσικά να πάει φυλακή, ουδείς λόγος.

Ο ιδιοκτήτης γνώριζε τι είχε εκθρέψει και τι μπορούσαν να προκαλέσουν και όχι απλά δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει, αλλά επιβράβευε τα ζώα του για την αγριότητά τους με εγκλεισμό σε ημιυπόγειο, δεν τους έβαλε φίμωτρο καίτοι φιλοξενούσε στην οικία του άτομα και είχε πλήρη κατανόηση των κινδύνων που απέρρεαν από αυτά και για αυτό πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και προφυλάκιση και κανένα ελαφρυντικό ούτε καν του προτέρου εντίμου βίου ή των στενών οικογενειακών σχέσεων.

Ο κατάλληλος συνδυασμός επιλογής κουταβιού, εκπαίδευσης και φροντίδας, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έναν σκύλο περήφανο, ηγετικό, ενεργητικό, θαρραλέο, αυθόρμητο, με καλώς εννοούμενη επιθετικότητα, αισθησιακό, επίμονο, αγωνιστή, λογικό, δυνατό, ευαίσθητο, εφευρετικό, τελειομανή, ερευνητικό, άφοβο και ατρόμητο. Αντίθετα η κακή επιλογή, η ανεπαρκής εκπαίδευση και η πλημμελής φροντίδα μπορεί να οδηγήσει σε ένα σκύλο με ψυχολογικά προβλήματα, κόμπλεξ, νευρικότητα, θυμό, άγχος, ξεροκεφαλιά που συχνά καταλήγει εκτός ελέγχου.

Επομένως δε μπορούμε να μιλάμε για επικίνδυνες ράτσες σκύλων, αλλά για επικίνδυνες ράτσες ανθρώπων.


αναδημοσίευση από www.ipareamas.gr
πηγή: terranovaincognita.gr

Πώς η κακοποίηση των ζώων συνδέεται με την ανάπτυξη γενικότερης εγκληματικής συμπεριφοράς

Πριν βλάψουν εσένα, είχαν βλάψει εμένα και δεν έκανες τίποτα: Πώς η κακοποίηση των ζώων συνδέεται με την ανάπτυξη γενικότερης εγκληματικής...