Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

Προστατεύστε τα από τη διροφιλαρίωσηΑπό την κτηνίατρο Φέη Ζερβουδάκη

Η παρασιτική αυτή ασθένεια, αρκετά γνωστή στη βόρεια Ελλάδα, τελευταία έχει εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Μάθετε πώς να την προλαμβάνετε.


Η διροφιλαρίωση είναι παρασιτικό νόσημα του σκύλου, που συναντάται επίσης σε πολλά άλλα σαρκοφάγα, όπως ο λύκος, η αλεπού και η γάτα, και οφείλεται στο νηματώδες παράσιτο Dirofilaria immitis. Οι ενήλικες μορφές του παρασίτου εγκαθίστανται κυρίως στην πνευμονική αρτηρία, τη δεξιά καρδιά και την κοίλη φλέβα, ενώ οι προνυμφικές μορφές -γνωστές και ως μικροφιλάριες- κυκλοφορούν στο αίμα του ξενιστή τους.


Η μετάδοση: Γίνεται με μολυσμένα κουνούπια -που είναι οι ενδιάμεσοι ξενιστές του παρασίτου-, τα οποία μεταδίδουν με το τσίμπημά τους τις μικροφιλάριες στον τελικό ξενιστή (σαρκοφάγο ζώο). Μέσα στον οργανισμό του τελικού ξενιστή, οι μικροφιλάριες εξελίσσονται σε ενήλικα παράσιτα και φτάνουν στα «όργανα-στόχους» εντός 4 έως 9 μηνών από την αρχική μόλυνση.
Σε εξίμισι έως εννέα μήνες μετά τη μόλυνση του ζώου, τα παράσιτα έχουν πλέον ενηλικιωθεί και μπορούν να παράγουν εκ νέου μικροφιλάριες, με τις οποίες μολύνονται τα κουνούπια ρουφώντας αίμα από τα προσβεβλημένα ζώα, μεταδίδοντας με τη σειρά τους τα παράσιτα σε νέο ζώο και συνεχίζοντας τον κύκλο της μετάδοσης.

Συμπτώματα: Περιλαμβάνουν εύκολη κόπωση, βήχα, δύσπνοια, απώλεια βάρους, αιμόπτυση, αναιμία κ.ά. Σε βαρύτερες μορφές της νόσου μπορεί να προκύψουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, πολυοργανικές βλάβες, ακόμη και θάνατος.

Η διάγνωση: Γίνεται με το συνδυασμό κλινικής εξέτασης, απεικονιστικών εξετάσεων (ακτινογραφήματα και υπέρηχογραφήματα) καθώς και με αιματολογικές εξετάσεις.

Η θεραπεία: Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Η επιλογή του καταλληλότερου γίνεται με βάση τη βαρύτητα της νόσησης, την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση του ζώου.

Η πρόληψη: Βασίζεται αφενός στη χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων και αφετέρου στην τακτική χορήγηση αντιπαρασιτικών φαρμάκων. Τα τελευταία θανατώνουν τις μικροφιλάριες, αποτρέποντας έτσι τις συνέπειες της ενηλικίωσής τους στον οργανισμό του τελικού ξενιστή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυστηρή προϋπόθεση για την έναρξη της προληπτικής αγωγής είναι το κατοικίδιό μας να μην έχει ήδη προσβληθεί από το παράσιτο.


Πηγή :http://www.trihes.gr/

Πως βγαίνουμε βόλτα και τι κάνουμε αν ο σκύλος τραβάει στο λουρί. Εκπαί...

Ο σκύλος είτε μικρόσωμος,είτε μεγαλόσωμος,αν έχει το χούι να τραβάει θα σας πηγαίνει  καροτσάκι  Και όμως είναι εύκολο να εκπαιδευτεί...